Fin de saison
Zoutkoorts. De Romeinen en hun honger naar Noordzeezout
Een snuifje zout op de frietjes, een pakje gezouten crackers of gezouten nootjes. Ondanks de gekende gezondheidsrisico’s grijpen we bijna bij elke maaltijd naar het zoutvaatje. Wist je trouwens dat wij niet de enigen zijn met een zoutsmaak? Ook de Romeinen waren dol op zout en gezouten producten. In deze lezing gaan we dieper in op de innovatieve manieren voor de winning van zout, een immer populaire smaakmaker en onmisbaar conserveringsmiddel in de Romeinse tijd. Ook in onze contreien waren gebeten door een immense ‘zoutkoorts’.
We nodigen Prof. Dr. Michiel Dekoninck, van de vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent, uit om hier meer over te vertellen.
Extra lezing: Marcus Gerards
De kaart van Brugge van Marcus Gerards uit 1562 lijken we allemaal goed te kennen. Nochtans had ze nog niet al haar geheimen prijs gegeven.
We nodigen de Brugse historicus Koen Goeminne uit voor een extra lezing. Hij bracht een team van 17 specialisten samen om de geheimen van deze kaart te ontrafelen. In 19 hoofdstukken beantwoorden ze vragen zoals: waarom werd deze kaart gemaakt? Hoe nauwkeurig is de weergave van de stad? Welke straten en gebouwen zijn inmiddels verdwenen? En wat vertelt de kaart over het omringende platteland?
De studie onthult dat de kaart, naast een gedetailleerd plattegrond, een strategisch middel was voor het stadsbestuur. De kaart moest Brugge in al haar pracht tonen aan zowel inwoners als internationale handelaren, op een moment dat de stad haar status als handelsmetropool aan het verliezen was.
Meer info